Какъв е твоят тип тяло? Как да го определиш? Как да го облечеш?

Автор: Тиа Станкова – международен моден стилист и дизайнер
Повече за нея на: www.dressedbytia.com


Защо е важно да знаем какъв тип фигура имаме?


Определянето на типа фигура е важно, тъй като това помага много при избора на дрехи. Когато знаем какви кройки, цветове, комбинации и дължини ще ни седят добре, ние можем лесно да поддържаме гардероб с дрехи, които обичаме и носим със самочувствие. 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Повечето хора носят не повече от 40% от гардероба си, а останалите 60% решават, че ще им влезнат в употреба някой ден, ала този ден рядко идва. Истината е, че онова което не носим всъщност дълбоко в себе си знаем, че не е за нас. Ако нещо ни седи добре и се харесваме ние нямаме търпение да го облечем. Не е ли така? Тези дрехи са именно дрехите, които ни карат да имаме по – високо самочувствие и често ги износваме до край, защото ни стават любими. 

Изборът на дрехи в по – голямата част от случаите е съвсем случаен.
Какво имам предвид? Всички знаем, че пазаруването е емоционален процес.
Взимаме си дрехи, базирайки се на това, което грабне погледа ни, или ни посъветва консултантът в магазина или пък свързваме със спомени. Често тези дрехи, се оказват хаотично избрани и това води до трупане на множество облекла, които не носим.

Какво би станало обаче, ако имаме точна структура и яснота в какви дрехи да инвестираме? Представете си, че веднага щом влезете в магазин (може и виртуален), вие знаете точно от какво имате нужда. Нима няма да отсеете вариантите за закупуване много по – бързо отколкото, ако се осланяте на емоцията.

По този начин онова, което имате в гардероба си ще бъдат любими дрехи, в които се харесвате и знаете, че подчертават тялото ти по най – добрият начин.

Ето тук идва важността на това да знаем типът фигура, който имаме. Когато знаем тази информация, можем много лесно да преценим кои облекла ще са най – подходящи за нас. Това ще ни спести време, колебания и не на последно място пари.
Как да определим нашия тип фигура? 

Най – правилният начин, да определиш своя тип фигура е като измериш с шивашки метър обиколката на своите рамене, гърди, талия и ханш. Ако тези мерки са в ръцете на професионалист, той/тя лесно може да направи необходимите калкулации, за да каже с точност какво е твоето тяло. 

За да се справиш сам/а обаче, след като имаш тези мерки, просто рисуваш 4 линии една под друга, така че да имат един център. Тъй като те онагледяват твоето тяло е добре, да имат пропорционално разстояние между тях. След това, погледни така очертаните линии. 


  1. Ако доминиращи, са горните 2 линии (т.е. рамене и гръдна обиколка), то ти имаш т. нар. фигура обърнат триъгълник. Често дамите с тази фигура имат и изразен бюст;
  2. Ако това се касае за най – долната линия, то ти си фигура триъгълник;
  3. Ако горните две линии са приблизително равни на най – долната, но средната линия (талия) е значително по – малка, то ти си пясъчен часовник;
  4. В случай, че линията на талията не е ясно изразена, но взе пак е по – малка от гръдната и ханша, то ти си тип правоъгълник;
  5. Ако се окаже, че имаш талия, която е по – голяма или равна на обиколките на ханша, гръдна и раменете, то ти имаш овална фигура;

Много вероятно е твоята фигура, да съдържа и характеристиките на 2 от описаните по – горе типове фигури. Ако това е така, то много вероятно е ти да си междинен тип фигура. Ако това е така, то следвай препоръките и за двата типа. За да си напълно сигурен/на, те съветвам да се обърни към шивач или стилист, за по – прецизна преценка.

Важно е да се има предвид, че този тип фигури могат да се срещнат при  различни височини.

Още от Тиа:


Коментари

Популярни публикации