Volée Design Studio – дързък полет в пространството на интериора

Студио за интериорен дизайн Volée е родено преди повече от година като резултат от добрия творчески синхрон между на трима млади, пълни с въображение и ентусиазъм дизайнери - Симона Стоянова, Десислава Лазарова и Събина Куртева. Срещат ги различни конкретни причини, всяка сама за себе си достатъчен повод за стартиране на нов полет. В ядрото е Симона, която по това време е главен секретар на АИДБ (Асоциацията на интериорните дизайнери в България), на която е и съосновател. За своята крехка възраст Симона има зад гърба си повече от 8-годишен опит като интериорен дизайнер, а днес, освен собственик на студиото е и събитиен мениджър в онлайн платформата dibla.com, съпруга и майка на прекрасен син. Симона постига мечтите и целите си по начин, който вдъхновява – смело и категорично. Може би повлияна от семейната традиция, която разказва за няколко поколения майстори и дърводелци или защото идеите как може да преобрази едно пространство се раждат постоянно и някак с лекота, тя  много рано разбира какво точно ще бъде призванието й.



             
Симона завършва ЛТУ специалност „Интериор и дизайн на мебели“ и започва практиката си като работи в различни фирми и студия, усъвършенствайки се в професията интериорен дизайнер. Осъзнала важността на специалността си и натрупания опит, тя утвърждава в себе си увереността, че детайлите и пространствата, които създава имат точно място и начин как да се превърнат в конструкция и да бъдат реализирани. Задължително според нея е всеки един проект, с който се захваща, да се отличи с авторски елемент.

Така се ражда идеята за Volée Design Studio.  Като главен дизайнер и управител на младото студио, Симона иска да споделя опита и знанията си. Нейното призвание е да създава пространства, които помагат на хората, които ги обитават - да живеят и работят в по-добра среда. Към екипа й сякаш предначертано и съвсем естествено се присъединяват двама дизайнери – Деси и Събина, с които тя започва да гради фундаментите на начинанието си. Всеки един проект на дизайнерите от студиото до голяма степен е обусловен от съществуващата архитектура. Симона винаги се стреми да открие най-ярките архитектурни дадености и да акцентира върху тях като едновременно по нов индивидуален начин и чрез различни изразни средства да разкаже с проекта една история – тази на клиента. В проектите й присъстват повече дървото, метала, бетона и така актуалната мед.

Steakhouse Wire Bull - интериорен проект Volée Design Studio 

Механа "Баче Тодор"" Добринище - интериорен проект и изпълнение Volée Design Studio


Деси - Десислава Лазарова е интериорен дизайнер и творец, любител на езиците и чуждите култури, пътешественик и както самата тя се определя - ръководител на всичко в живота си. За разлика от Симона, тя няма ясна визия като малка, че иска да се занимава с интериорен дизайн. Рисува и скицира, но всичко е в рамките на хоби. Тогава Деси се влюбва в Япония. За нея културата на Япония представлява своеобразна философия за живота и днес, когато човек и неговите творчески пориви много често остават на заден план заради забързаното и натоварено ежедневие. Япония и онзи автентичен японски стил тя определя като синоним на спокойствие спиритуалност, елегантност. Природа, древни ритуали и хармония, облечени в постоянен стремеж за самоусъвършенстване. Деси завършва Японистика в СУ и за една година има щастието да живее и учи в Япония. На по-късен етап решава да се посвети на интериорния дизайн. Завършва в НБУ, но междувременно е завладяна от интериорния дизайн в банята – пространство, на което все повече започва да се отдава дължимото важно място.

Банята в Affaire En Pastel - тристаен апартамент в София, интериорен проекти и реализация Volée Design Studio 

Оригинална авторска идея - закачалка от естествени клони  в Affaire En Pastel - тристаен апартамент в София, интериорен проекти и реализация Volée Design Studio 

Третият член на екипа на Volée Design Studio е Събина Куртева. Родена в Каварна преди 26 години, тя от съвсем малка е сред тапицери и дърводелци. Отраснала с миризмата на прясно отрязано дърво, по-голямата част от детството си Събина прекарва във фабрика за мебели в родния си град, където са работели родителите й. Обожава да рисува и да работи с глина. Тези  страсти й дават възможността от сърце да създава различни продукти, аксесоари и мебели за интериора - както публичен така и жилищен.

Може би професията интериорен дизайнер  открива Събина. Днес тя е магистър инженер-дизайнер, който работи в сферата на интериора, а една от последните й страсти е фотографията. Композициите и продуктите й се характеризират с малко елементи и изчистени форми. Често тръгвайки от природен елемент, тя го изчиства от прекалено много елементи докато достигне до един красив завършен силует.

Сред проектите на Volée Design Studio са интериори на жилищни и обществени пространства с различна функционалност. Във всеки един обаче  се забелязва почеркът на Volée – леко намигване в детайла и фокус върху индивидуалността на пространството. 

VOGUE SPOT е фотографско студио във Виена, Австрия. Интериорен проект и реализацияVolée Design Studio   

VOGUE SPOT е фотографско студио във Виена, Австрия. Интериорен проект и реализацияVolée Design Studio 

Коментари

Популярни публикации