Какво видяхме на New York Fashion Week - анализът на Тиа

Автор: Тиа Станкова – международен моден стилист и дизайнер
Повече за нея на: www.dressedbytia.com

През изминалата седмица премина седмицата на модата в Ню Йорк (New York Fashion Week), където видяхме близо 180 бранда, сред които едни от най – големите имена в модния свят. Нови тенденции, нови и нови лица в бяха показани в рамките на 7 дни. На модните подиум не липсваха и популярните манекени, които дадоха допълнителен звезден блясък на шоутата. Сред тях бяха Кендъл Дженър, сестрите Джиджи и Бела Хадид, Адриана Лима, Ирина Шейк и други. Особено внимание привлече младата Кайа Гербер, която едва на 16години направи своя дебют на седмицата на модата. Дъщерята на Синди Крауфорт се разходи за едни от най – големите имена, започвайки с Калвин Клайн, където беше първата и изява, след което откри ревюто на Александър Юнг, участва също в колекцията на Фенти и Пума и дори закри самата седмица на модата в ревюто на Марк Джейкъбс.




Пищното събитие започна с откриване от Том Форт, който показа невероятно бляскава и сексапилна колекция. Той ни върна обратно в 90-те, показвайки един различен нов прочит на неговата запазена марка мъжкото сако от този период. 
Широки и високи рамене, голям ревер и големи копчета бяха сред детайлите, които бяха запазени, но вече талията беше подчертана, за да даде повече женственост. 
Подплънките в областта на раменете също бяха фокус и при роклите, където определено имахме подчертаване с допълнителен обем. Драпираните рокли и пайетите също бяха сред моделите, които направиха впечатление в колекцията на Форд.


Една от категоричните фаворити в седмицата на модата беше колекцията на Фенти и Пума, като колаборация между Риана и Пума. Тяхната първа обща колекция беше преди точно година. Всъщност употребата на името Фенти идва от нейната фамилия. За пореден път бяхме свидетели на свалянето на бариери от ексцентричната изпълнителна. 
Вдъхновена от годишното събитие за екстремни спортове в Щатите (X games), колекцията беше приятна смесица между спортни облекла и високи токове, годни да бъдат носени в ежедневието. 
Манекените се разхождаха в кръг, в средата на който се издигаше розова планина от пясък. Част от дизайните напомняха сърф облекла, а други ни отвеждаха няколко деситилетия назад във времето. Небрежни, комфортни, шик всички облекла говореха за нейния подчерк. В самия край на ревюто Риана постави черешката на тортата като вместо разходка по подиума, влезе с мощен мотор, който обра овациите, а може би и накара първите редове да настръхнат. Шоуто беше толкова впечатляващо, че някои започнаха да казват, че може би ще е добре цялото издания на седмицата на модата да бъде прекръстено на New York Fenty Week.






Не липсваха и интересни ситуации, като тази с модела Джиджи Хадид, която по време на ревюто на дизайнерката Анна Сю, се оказа без една обувка. Преди да излезе на подиума, Джиджи е изправена пред дилемата дали да излезе или не, предвид мистериозно изчезналата и дясна обувка. Като истински професионалист тя не се отказва. Така и не стана ясно защо едната обувка е липсвала, но пък ситуацията ни накара да се замислим колко е важно да има някой, който да ти подаде ръка когато паднеш (в преносния смисъл на думата).


На финалното излизане на всички модели, нейната сестра Бела Хадид и помага подкрепяйки я от едната страна. 
Нека отправим поглед и към модните тенденции, които ще са хит през пролетта и лятото на 2018г. 
Още две ревюта от седмицата на модата заслужават да им бъде обърнато специално внимание. Това са колекциите на Филип Плейн и Макр Джейкъбс! 

Цялата седмица на модата премина под мотото на толерантността и създаде усещане у зрителя, че красотата и модата могат да са достъпни за всички. Много от дизайнерите например вече включиха смело много модели в размер Plus Size (XL и нагоре), нещо с което определено не бяхме свикнали до момента. 
Като едно от най – любимите имена на американската публика Майкъл Корс, реши на грабне тази част от публиката, включвайки модел с пищни извивки. Освен това, няколко бранда се осмелиха да включат по–възрастни модели в колекциите си, като някои от тях не бяха с манекенски размери. 
Сребърните им коси бяха гордо на показ и заявяваха, че място за красота има във всеки период от живота. В ревю на ексцентричния дизайнер Екхаус Лата (Eckhaus Latta) видяхме модел - бременна в 8мия месец, която показа коремчето си без задръжки и с никакви следи от притеснение. Този акт възбуди много дискусии и критики, част от които бяха, че мястото на жената не е на подиума, когато е в този период от живота си. Съгласни ли сте с това? Факт е обаче, че бременни модели се показват изключително рядко на модни дефилета.





 


Обемни сака
Почти нямаше дизайнер, който да не е направил своя прочит на обемното сако от 90те години. Както вече стана ясно от колекцията на Том Форд, тук говорим за онова типично мъжко сако, което вече се имплементира смело в дамския гардероб. Запазват се широките рамене и ръкави, големият ревер, остър в горния край, като в някои случаи отново е двуредно. Част от дизайнерите държаха да подчертаят талията с колан, който да подсказва за повече женственост, а други го постигаха с вталяване. Комбинациите, в които можеше да се срещне бяха най – вече с прав панталон, но имаше и такива с широки 7/8 панталони, поли и деним. Част от дизайнерите, които показаха тези сака бяха Том Форд, Оскар де ла Рента, Виктория Бекъм и много други.





Прозрачност
Прозрачността в какви ли не форми. От рокли, през блузи и поли, та до панталони. Всичко прозира и показва бельото, а понякога и липсата на такова. Една от първите дизайнери, които показа тази тенденция, беше Виктория Бекъм, но още много други дизайнери я следваха – Праба Гюрунг и Макр Джейкъбс бяха едни от тях. Прозразността се прояви и при обувките, като при Александът Юнг всички модели бяха обути именно в такива. 





Пайети
Следвана от най – големите имена сред които Каролина Херера, Оскар де ла Рента, Марк Джейкъбс, Том Форд тази тенденция беше един от категоричните фаворити за пролет 2018. В част от случайте говорим за пайетен елемент, каквито бяха ръкавите при Том Форд, в други имахме цвели рокли изцяло обсипани с вляскавите детайли.





Цветове
Потвърдени и от Пантон (Pantone), компанията която отговаря за тенденцията на нюансите за всеки сезон в световен мащаб, цветовете на следващата пролет и лято ще са жълто, лавандула, оранжево и червено с нюанс на оранжево, бледо бебешко синьо, циклама и бледо розово. Те разбира се присъстваха много често в колекциите на дизайнерите.




Колекцията на Филип Плейн беше страхотна комбинация между изкушение, съблазън и благоприличие. От една страна имахме дрехи, които не бяха безкрайно разголени, но от друга голяма част от дрехите бяха съпроводени от кожени аксесоари, напомнящи сексуален подтекст. Финалът на ревюто беше сложен от един изключително провокативен танц на Таяна Тейлър, която разгорещи публиката.



Марк Джейкъбс закри седмицата на модата със своята зрелищна цветна колекция за пролет 2018. Впечатляващото при нея беше, че липсваше музикален фон и моделите ходеха само под звуците на собствените си стъпки. Всички модели имаха тюрбани, съчетани умело с основните им тоалети. По голямата част от моделите носена чехли с ресни, което остана също като акцент от тази пъстра колекция. Вдъхновения се оказа филмът Дива от 80те години, който разказва за невъзможната любов. Факт, че единствената музика, която се чу по време на това ревю беше от саунтрака на този филм, когато се закри шоуто. 


След седмицата на модата в Ню Йорк всички отправяме поглед към седмицата на модата в Лондон, която започна вчера на 15,09,2017г. Там ще видим отново едни от най – утвърдените имена в модата като Томи Хилфигер и Бърбари. Дали така формираните тенденции ще бъдат затвърдени и от останалите модни седмици в Милано и Париж, предстой да разберем.

Последвайте Тиа:
Facebook / @dressedbytia
Instagram / @dressedbytia 

Коментари

Популярни публикации