Ориенталският танц е вълшебна магия

От 22-ри до 25-ти септември София ще е домакин на третото издание на международния фестивал на ориенталски танци "Orient el Hob" "Ориенталска любов". Организатор е световно известната танцьорка Мими Соколова - една от първите ориенталски танцьорки в България, носителка на международни награди, завършила е школите "Raks Live" в Берлин под ръководството на Набила Сабха,  "Sultana" в Париж под ръководството на Yael Zarca и майсторски клас при Aziza Abdul Ridha и Dr. Mo Gedawwi. Когато се срещаме първото, което впечатлява е нейната крехкост – като принцеса излязла от приказка на Шехерезада.


Как и кога разбра, че ориенталските танци са твоето призвание?

Още като бях мялка гледах видеокасети в къщи с турски филми, в които имаше много танци. Харесваха ми и костюмите, които така хубаво блестяха. Заставах пред огледалото и се опитвах да танцувам като тях. Бях на около шест, седем години.  От тогава винаги, когато имаше празници – аз бях първа на дансинга. И още от тогава бях любимка на публиката. Мечтаех да стана танцьорка. Честно казано обаче, не съм вярвала, че мечтата ми ще се реализира. Мислех, че ще си остане моята детска мечта. След време, когато пристигнах в София да си търся работа, винаги се оглеждах и за обява за танцьорки. И в един момент попаднах на такава... 

Ти си световно известна танцьорка, защо реши да организираш международния фестивал тук, в България ?

Реших да организирам фестивала си в България по няколко причини. Първо, защото съм българка. Второ – за да покажа красивата и артистична страна на ориенталските танци. Много често в България нашия танц се интерпретира и по друг пошъл  начин. А ние влагаме много труд и средства, за да го покажем в друга, вълшебна светлина.  В цял свят ориенталският танц се приема като изкуство и се представя с театрални спектакли като културно публично събитие. За съжаление тук се  вижда само по сватби, кръчми и нощни клубове, а всъщност това не е ориенталски танц. И не на последно място – 

реших да организирам фестивала в България, за да разпространя този танц по този красив начин и в моята страна!


Какво предстои да видят софианци и гости на столицата в дните на фестивала?

Започваме на 22-ри септември сутринта в хотел „Маринела“ със семинар, който ще открия аз. До вечерта ще се представят още трима преподаватели хореографи от Южна Корея, франция и Украйна. Вечерта ни предстои официална вечеря със спектакъл и конкурсна програма. Вторият ден на третият международен фестивал на ориенталския танц ще продължи със семинарна програма с едни от най-добрите преподаватели от световната сцена. Вечерта от 20:30 ч. Ни предстои първия спектакъл за публика НОВ ТЕАТЪР НДК, където ще покажем професионални изпълнения на съзтезателите от четирите краища на света. Танцьори на много високо ниво, които ще се борят за голямата награда от 1000 $ иразбира се много други страхотни награди. Същата вечер ще има и модно ревю с нов дизайн ориенталски костюми от моята дизайнерска линия. Ще завършим с вълнуващ интернационален спектакъл. В събота - 24-ти септември продължаваме с професионалните семинари обучения, а вечерта от 20:30 ч. ще е вторият ни спектакъл пред публика - невероятно шоу със звездите на Ориента, които ще покажат уникални танци. Ще има втора част на  модното ревю с костюмите на MIMI Faishon.

Кой е твоят любим акцент в предстоящия фестивал?

При мен адреналина е в висок през цялото време на фестивала, но мисля, че любимият ми акцент са спектаклите. 

Обичам момента, в който публиката покаже,
че вижда ориенталския танц по нов,
по-различен, по-хубав начин! 



Третото издание на международния фестивал по ориенталски танци ще включва за първи път WORLD SHOW което ще се сформира от професионални танцьори, идващи от цял свят.  Шоу спектакълът ще демонстрира световното ниво в ориенталските танци. Преподавателите в обучителната част на фестивала са 8 от най-популярните световни танцьори по ориенталски танци. Азиза (Канада) – с школи в Южна Америка, Азия, Европа, САЩ и Канада; Уаел Мансур (Италия) - световно-известен хореограф и танцьор, организатор на най-мащабният ориенталски фестивал в Италия и един от най-успешните фестивали в Европа „HESHK BESHK Oriental Dance Festival, Mazagat Oriental Dance Festival“; Дария Мицкевич (Украйна) – носител на първо място на фестивала ,,Ahlan Wa Sahlan" 2009 в Египет;  Алексей Рябошапка (Украйна) - водещ учител и съдия към Асоциацията по ориенталски танци в Русия, основател на уникалната танцова формация, ,,RA-Studio'; Мими Соколова (България/Швейцария) – организатор на фестивала в България, дизайнер на костюми за оренталски танци и преподавател в собствена школа в град Монтрьо Швейцария; Шарън Месгих (Франция - Тунис / Алжир) – организатор на "Oriental Marathon Festival" в Южна Франция, Анджелина (Германия) - собственик на най-големиян информационен онлайн портал за ориенталски танци в Германия BellyDanceinfo.de; Алиша Лий (Корея) - лидер на Alisha Bellydance Troup и организатор на ориенталски фестивал в Корея.

Билети се продават през sabitie.bg, на билетната каса на НДК и на място преди представлението. 




Коментари

Популярни публикации