10 съвета за ученическата чанта и гърба на детето

Дъх на есен, гонещи се листа по пътя и разбира се малки и големи ученици с по-големи от тях самите раници и дори с по една две торби и в ръцете. Това е есенния ми ден по софийските улиците. Замислих се за това как тези деца могат да си увредят гръбначния стълб без да усетят и как ние - всички родители не се замисляме за това. Сайтът www.viewsofia.com цитира статистика на Асоциацията на хиропрактиците в САЩ, според която теглото на раницата на детето е добре да е в съотнощение от 5 до 10% спрямо общото му тегло.  Ако детето се оплаче и сподели за дискомфорт от носения товар – необходимо е да намалим теглото на раницата. Сигнал, че раницата му тежи е и ако забележим, че се привежда напред докато носи ученическата чанта.


Необходимо е само да бъдем по-наблюдателни и да вземем мерки веднага, когато забележим нарушение на баланса. Всичко е поправимо, разбира се и най-добре е да направим профилактичен преглед при специалист. 


  1. В отделението на ученическата чанта, което е най-близо до гърба слагайте най-тежките учебници. Напълнете отделенията така, че товарът да е разпределен равномерно и предметите вътре да не се местят по време на движение.
  2. Опаковайте острите предмети, те не трябва да имат досег с гърба.
  3. Важно е детето да носи раницата на двете си рамена, а не само на едното, като ремъците да бъдат така регулирани, че чантата да е възможно най-плътно до тялото на детето.
  4. Чантата, която не е подходяща за детето, може да доведе до болки в гърба, промяна в стойката, лоша позиция на тялото, гръбначно изкривяване, нарушено кръвообращение.
  5. Изберете раница, която да е направена от лек материал (плат) и гърбът й да е подплатен.
  6. Обърнете внимание тя да има две подплатени и широки около 5 см регулируеми презрамки.
  7. Ученическата раница е необходимо да разполага с индивидуални отделения, за да може да се разпредели по-добре багажа.
  8. Да има колан на кръста, за по-добро преразпределяне на теглото от раменете до таза.
  9. По възможност чантата да има и колела, за да може бъде дърпана, вместо носена.
  10. Чантите, които имат една дръжка и се носят през рамо не са подходящи, защото така, натоварването пада само върху едното рамо и това може да доведе до изкривяване.


Знаете ли, че при раждането си човек има само една извивка на гръбначния стълб ?! В последствие се оформят три - във врата, средната част на гърба и в долната част. А след 13 годишна възраст на организмът ни, дисковете в гръбначния стълб вече не се кръвоснабдяват - клетките имат нужда от движение, за да могат да се хранят с белтъци, с вода, защото така съществуват. 

Необходимо е да бъдем по-наблюдателни и да вземем мерки веднага, когато забележим нарушение на баланса. Всичко е поправимо, разбира се и най-добре е да направим профилактичен преглед при специалист. Според д-р Майкъл Фарел от Американска Клиника за гръбначни заболявания едно от уникалните предимства на прегледите там е, че се прави обстоен оглед чрез седем различни позиции на гръбначния стълб (седем ретнгенови снимки), за да се огледа от всички страни. А правилната стойка осигурява добрата функция на всички органи в нашето тяло. 

Коментари

Популярни публикации