Храни, които са вредни за кожата

Вредните храни, прекаляването с тях се отразяват не само на това, което виждаме в кантара. Знаем, че дори и не така драстично, те се отразяват и на това, което виждаме в огледалото. Всеизвестно е, че шоколада, пържените храни и други не толкова здравословни избори веднага се отразяват на качеството на кожата ни. Въпреки това, противоречиви изследвания, публикувани през 1969 г. и 1971 г. показват, че няма пряка връзка между диетите и кожните проблеми. Днес обаче има нови изследвания, които възраждат теорията, че определени храни и хранителни навици увеличават вероятността от акне, бръчки, кожни  възпаления и дори рак на кожата. Tanya Bradley – основател на компанията Pura Naturals за естествени и органични продукти за красота селектира пет основни групи храни, които вредят на кожата:

Въглехидрати и захар





Доказана е връзката между акне и диети, включващи рафинирани въглехидрати и захар - хляб, сладкиши, тестени изделия, газирани напитки и сокове. Тези храни увеличават нивата на кръвна захар и отприщват хормони, стимулиращи производството на кожни мазнини, които запушват порите. Има и някои доказателства, че диети с високо съдържание на захар насърчават преждевременното стареене на кожата, защото пречат на производството на колаген и еластин - съединителните тъкани, които поддържат кожата стегната и еластична. Така че, ако кожата ви е склонна към акне или вече се притеснявате за появата на първите бръчки, опитайте вместо преработени въглехидрати, да приемате повече протеини - зеленчуци и пълнозърнести храни, които не предизвикват покачване на кръвната захар.

Сол



Измъчват ли Ви тъмни кръгове под очите? Смятате ли, изглеждате изтощена, без значение колко Ви се спи? Ако е така, може да се замислите колко натрий приемате. В много случаи, обезцветяването се появява, когато подпухналите клепачи и торбички под очите хвърлят сянка върху лицето. Това означава, че задържате течности, което може да е благодарение менюто. Богата на сол храна  може да предизвика подуване на цялото лице. Важно е се избягват храни с високо съдържание на сол.

Алкохол



Всеки, който поне веднъж е имал махмурлук знае, че  алкохола не прави на  тялото някакви услуги и може да бъде особено груб с кожата ни. Дехидратацията, причинена от прекалената консумация на алкохол може да доведе до преждевременна поява на бръчки и суха кожа. Тя може също така да предизвика изостряне на съществуващи кожни заболявания като акне, розацея, екзема и псориазис. При някои хора алкохола разширява малките кръвоносни съдове, които са  близо до повърхността на кожата, а това и създава зачервен вид. Известно е също така,  че алкохола намалява потиска образуването на витамин А, който помага регенерирането на кожата чрез производството на колаген.

Вредни мазнини


Не всички мазнини са вредни мазнини и е добре да знаем кои мазнини да оставим в менюто си. Кожата ни се нуждае основни мастни киселини за поддържане на хидратация, а тялото ни не може да ги произвежда само. Здравословните мазнини, като омега - 3 мастни киселини (съдържат се в орехите, соята и в мазните риби като сьомга) помагат за предотвратяване на бръчки, възпаления, суха кожа и акне. Маслиновото масло съдържа киселина, която помага за хидратиране на кожата и я защитава от появата на рак на кожата и повишеното  на омега -3 мастни киселини. Богати на това масло са авокадото и бадемовите ядки.

Млечни продукти



През последните години проучванията сочат, че млечните продукти, особено млякото, може да предизвика пъпки, черни точки и кисти при хора, предразположени към акне. Смята се, че естествено срещащите се хормони в кърмата стимулират производството на себум и запушват порите. Ако се борите с хормонално акне, което  се появява по брадичката или по протежение на линията на челюстта, опитайте да спрете млякото и млечните продукти, за да се видите дали има  подобрение.

По въпроса за млякото и лактозата разговарях с Надя Петрова, нутриционист или с други думи казано експерт по здравословно и балансирано хранене с цялостен подход към здравето на човек. Мисля, че е добре да споделя какво ми каза тя: "По отношение на лактозата, според световната статистика след 5 годишна възраст 70% от населението на Земята губи ензима, който я разгражда, затова тя започва да му създава излишни проблеми. Какви точно обаче е строго индивидуално и зависи от много други фактори като например кърмене, прием на антибиотици, хранене и т.н.
Проблем в млякото обаче не е само лактозата (ферментацията я разгражда, затова кисело мляко и добре узряли сирена нямат нужда от ензима за разграждането й), ами съдържанието на казеин. За последната година всеки един от клиентите ми имаше позитивна реакция за алергия и непоносимост към казеина в краве млякото, затова от чисто здравословна гледна точка бих препоръчала на всички да го избягват и да го заменят с други алтернативи, като козе, овче, биволско и неживотински млека." Слушайки съвета и, вече почти една година у дома ядем само козе мляко и производните му продукти. Чувстваме се прекрасно :) 

Не е толкова страшно :)


Знам, че изброявайки всички тези групи храни интиутивно си мислите, че избягването им означава веднага налагане на строга диета, че всъщност това са най-вкусните неща :) Не е точно така и със сигурност не е толкова страшно :) Повечето от тези храни трябва да се избягват в големи количества. Като с всяко нещо, с което се прекалява... При изявено чуствителна кожа (в много случаи това продължава и след пуберитета) не можем да не се съобразяваме с вида на храната си. Познавам хора, на които и един бонбон веднага се отразява на кожата на лицето... Тук естествено се намесва бялата козметика, а понякога дори и лекарствата. Всички останали натрупвания на мазнини, сол, прекаляването с храни, които отслабват способността на кожата да се възстановява - с тях просто трябва да се внимава. Метаболизмът рязко се преобръща след 35 и само спорта и балансираното хранене могат да ни помогнат. Движете се! Дори и да не спортувате маниакално, движете се. Всяко изгаряне на калории всъщност освежава кожата, позволява й да диша и възвръща свежестта й!
Казах ви - не е толкова страшно :)

В. 

Коментари

Популярни публикации