Храни, които увеличават колагена в кожата - част 1


Колагенът се намира в основата на съединителната тъкан, която поддържа структурата на кожата и е от съществено значение за поддържането на младостта й. той се намира в най-външния слой на кожата. С възрастта ни тялото произвежда все по-малко колаген, тъй като естествените ензими го разграждат. От своя страна кожата губи плътността си и се образуват бръчки. Слънцето, замърсяването, свободните радикали и димът също са причини за загубата на колаген. Ние обаче можем да помогнем на тялото си да произвежда повече колаген. Освен с актуалните продукти и лечения, храната също е чудесен начин за естествено повишаване на колагена в кожата. 


„Стимулирането на производството на колаген с балансирано хранене и правилен начин на живот помага на кожата да поддържа своята здравина, еластичност и обем!“ споделя Д-р Ричард С. Парфит , лицев пластичен хирург.
Предлагаме списък от 12 най-препоръчвани храни, с които можем да спомогнем възстановяването и регенерирането на загубения колаген? Нека да си направим списък  за пазаруване против стареене:
  

Риба
Тя създава по-силни клетки. Рибата тон и сьомгата са заредени с омега-3 мастна киселина - казва диетолога Брок Албърт. Кожните клетки са заобиколени от мастна мембрана, която ги защитава. Когато са здрави, те са в състояние да поддържат структурата на кожата.



Червените зеленчуци
Подсилете защитата от слънцето! Доматите, чушките и цвеклото съдържат антиоксиданта ликопен."Ликопенът действа като естествен слънцезащитен крем, той защитава кожата от увреждане по време на повишаване на нивата на колаген," казва Албърт.



Тъмнозелените зеленчуци
Обогатете производството на колаген! Богати на витамин C, тъмно зелените зеленчуци като спанак и зеле помагат производството на колаген. "Витамин C има антиоксидантни свойства, които стабилизират ензимите, които разграждат колагена. Той предпазва и от свободните радикали и така предотвратява намаляването на колаген", казва д-р Димитър Палцески, дерматолог от Орландо, Флорида.

Оранжевите зеленчуци
Възстановяване! Зеленчуците, които са оранжеви на цвят, като моркови и сладки картофи, са богати на витамин А. Той възстановява и регенерира повредения колаген.

Ягоди
Предпазване от повреди! Къпините, малините и ягодите спомагат за запазването на свободните радикали, като едновременно с това повишават нивата на колаген.

Соя
Бликане на стареенето! Соевото мляко, сирене или тофу, съдържат генистеин - растителни хормони, които служат като антиоксиданти. Това помага на производството на колаген и помага за блокиране на ензимите, които водят до остаряване на кожата.
Източник: http://www.newbeauty.com

Коментари

Популярни публикации