Секс, лъжи и президенти

Красиво звучи идеята за един съвършен стъклен свят, в който всичко е неразрушимо и изящно, нали? Катрин Панкол ни отвежда зад кулисите на блестящото театрално представление на семейство Кенеди. Така вълнуващо разказва тази история, че читателят притаява дъх и трескаво разгръща страниците, за да разбере какво се случва... А какво се случва в гримьорната на главните актьори и какви са всъщност те извън спектакъла? Защото, о, този техен живот е само едно трогателно и лъжовно представление, след което зрителите ръкопляскат в захлас и заблуда...

Натали Портман в ролята на Джаки Кенеди Онасис във филма на режисьора Пабло Ларайн

В живота на Джаки най-важният мъж е баща й. Страстен любител на алкохола и красивите жени. Човек, на когото никой няма доверие. Никой, освен самата Джаки. Още в най-крехка възраст той я превръща в жената, която светът един ден ще познае. Учи я на тънкости в любовта, споделяйки собствения си опит. С всеки съвет той бавно шлифова диаманта. До края на дните си Джаки ще се оглежда в мъжките очи, търсейки баща си. И ще го намери...в Джон Кенеди.

Животът на Джон така и не успява да стане притежание на любимата му Джаки. Но поне смъртта...смъртта му й принадлежи. Краят на един човешки живот не тежи толкова много, когато животът е бил някъде между реалността и химерата. Студената и съвършена Джаки среща по-възрастния и обаятелен Джон. Мистериозен, вълнуващ и много привлекателен. Той е мъжът, който може да реализира мечтите за розова просторна къща и голямо щастливо семейство. На теория всичко изглежда съвършено, но реалността невинаги кореспондира с фантазиите.

Всевъзможни красавици минават през леглото на младия президент. Една от тях е и Мерилин Монро. А Джаки се бори с демоните си, в търсене на смирение или стремеж към завоевание на собствения си съпруг. 

Задушаващата тъга на брака им е тишината. Има какво да си кажем, но не говорим. Обичаме се, но мълчим. Мразим се, но няма значение. Нима има нещо по-страшно от липсата на думи между двама души? 

Любовниците в леглото на младия президент са безброй, но в моментите, в които физическата слабост го поваля, единствена Джаки държи ръката му и бърше потното чело. Обучена в това да бъде силна, тя се справя с всяко изпитание, запазвайки лицето си ледено. С тиха и деликатна усмивка. Криеща всичко, което трябва да бъде скрито.


Една от най-трънливите пътеки в живота на Жаклин е майчинството. Губи първото си дете и осъзнава, че огромните облаци от мрачни мисли, тегнещи над съзнанието й, само вредят и я убиват бавно. Скача в заешката дупка и се скрива в книгите и вътрешния си свят. Разбира, че балансът и спокойствието са ключът. Успява да забременее за втори път и тогава разбира, че баща й е починал. Е, Джаки вече се е научила на сила. На погребението не плаче, но душата й кърви. Никой не я е научил как да се вслушва в тъгите си и да живее в хармония с тях. Зaтова пък владее до пълно съвършенство фалшивата усмивка и изкуствения смях. Те са патерицата, на която тя се опира в тежки моменти. Те са ръката, която я издърпва от дъното. А всъщност не са нищо повече от една съвършена маска.

Големият писател Труман Капоти казва, че Джаки всъщност никога не е била готова за това, което й предлага този противоречив брак.  Тандемът Джон и Джаки е тандем на две разбити и счупени души, които вместо да се допълват взаимно, не спират да се разрушават.И вероятно е вярно, когато хората казват, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина, но живее ли се с фалшив и нереален любовен живот?

Авторката на „Красив имидж“ Катрин Панкол, нашумяла в цял свят с трилогията
„Жълтите очи на крокодилите“
„Красив имидж“ е умен разказ за всички нас, не само за Джаки и Джон. Приказка, след която те не заживяват щастливо. Не са „три дни яли, пили и се веселили“. Приказка, която ни учи на вслушване в тъгите и пукнатините на тези клети души, които носим. Прекрасно е, че маската лъже околните... Де да можеше да излъже и самата Джаки.

Автор на статията: Александра Александрова
източник: colibri.bg

Коментари

Популярни публикации