Как да почистваме лицето си

Правилното и по-скоро внимателно отстраняване на грима и почистване на лицето са може би първите стъпки за хубава и свежа кожа. Нищо не може да замаскира запушените пори и неможещото да диша лице. Разбира се, първо трябва да сме сигурни в типа си кожа. От собствен опит мога да кажа, че объркването на крема (което може да е заради непрочетен етикет дори) води до доста неприятни усещания, а може и до други видими последици. Не трябва да забравяме, че кожата е най-големия орган на човешкото тяло и има много важна функция за защита на тялото от инфекции. Дори само поради тази причина, здравата кожа е от решаващо значение. 

Наблюдавала съм в най-различни ситуации жени, които си махат грима и сякаш го правят като набързо да заметат нещо в ъгъла. Не, почистването на лицето става с точно толкова внимание и любов, колкото гримирането :)

В никакъв случай не е необходимо да търкаме силно – кожата ни ще се зачерви, а от това няма да стане изведнъж по-чиста. Нежно и внимателно трябва да отстраним грима. И не само очевидно гримираните места :) Линията на челюстта и под брадичката, там където започва косата – всичко това си е наше, а там със сигурност има остатъци от пудра или фон дьо тен. 

Трябва да почистваме лицето всяка вечер като се приберем в къщи – независимо дали сме били малко или много гримирани. Дори не е задължително да сме били гримирани. Прахът и замърсяванията от въздуха полепват по кожата, а наше задължение е да и помогнем да диша. С леки кръгови движения на пръстите, нежно почистваме, докато се убедим, че препарата за почистване е отстранен напълно.

В зависимост от типа кожа след изплакване може да се използва тоник. Препоръчително е за много мазна кожа. При суха и комбинирана е възможно той да премахне изцяло естествената мазнина и да изсуши прекалено кожата. В тези случаи стандартните препарати за почистване на лице вършат работа. Добре е да ползваме продукти, които образуват макар и малка пяна.

Никога, никога не използвайте сапун! Не използвайте и бебешки или друг подобен тип тоалетни млека. На бебешката кожа те влияят добре, но тя никога не е гримирана, нали? Със сигурност и ако сравним всички фактори на нашия живот с този на бебетата, имащи значение за състоянието на кожата ще намерим разлики….

И отново – трябва да съобразяваме всеки почистващ продукт с типа си кожа!
За сухата – задължително следва хидратация, за чувствителната и склонна към акне кожа – продукти със салицилова киселина. При мазната кожа след сън можем да изплакнем с топла вода.


Моята кожа е по-скоро суха – вече :) Един от любими ми почистващи продукти е FACIAL CLEANSING CREAM + AHA на Natura Bisse. С нежен ексфолиращ ефект, дълбоко почиства и отстранява грима. Образува лека пяна, а кожата остава мека. Кремът съдържа алфа хидрокси киселини (AHA), които нежно ексфолират и подновяват текстурата на кожата. Подготвят я за всеки хидратиращ крем след това. Продуктът не е непосилно скъп и се ползва доста време - повече три месеца при ежедневно почистване. 

Коментари

Популярни публикации